Peisovner

Hjem » Ildsteder » Peisovner

Peisovn

Få den gode «peiskosen»
Kontakt ossSe på ildstedbutikken.no

Frittstående peisovner

Frittstående peisovner er i vinden som aldri før. Det er på markedet en rekke modeller og det bør finnes noe for enhver smak.

Det er ofte enkelt og montere og derfor ikke så kostbart som ved innstalering av peis. Mange av dagens peisovner har også store glassdører som gjør at man har gått innsyn. Derfor kan du få den gode «peiskosen» av disse produktene også. Disse ovnene er er frittstående ovner som er produsert i stål eller støpejern. De fleste er lakkert i sort eller grått, og har glass med godt innsyn til flammene. Flere kan utstyres med innebygget vifte, dreiefot, ekstra varmelagring og tilkopling av uteluft.

Installering av peisovn

Pass på at den nye peisovnen din kan monteres forsvarlig der hvor du ønsker å ha den, og at det er i tråd med norske forskrifter. Ved installasjon av ovn er det spesielt viktig å ta hensyn til peisovnens størrelse og den forskriftsmessige avstanden til brennbart materiale. Våre konveksjonsovner kan typisk stå tettere på brendbart materiale enn ovner med strålevarme.

Står ovnen opp mot en mursteinsvegg eller andre ikke-brennbare materialer er det ingen minimums avstandskrav. Imidlertid vil vi anbefale å holde en avstand på fem til ti centimeter til veggen, dermed utnytter du konveksjonsvarmen til fulle, samt at det gjør rengjøring enklere.

God avstand og skorsteinskrav

For ovner som står opp mot brennbart materiale, må minimumskravet for avstand til slike materialer være oppfylt. Videre anbefaler vi at du rådfører deg med med forhandler, kommune og skorsteinsfeier hvis du skulle være usikker på kravene. Det er deg og din montør som er ansvarlig for monteringen av peisovnen, og at det gjeldene reglementet blir overholdt. Den kan først tas i bruk når den er godkjent av en skorsteinsfeier.

For at en peisovn kan plasseres på et brennbart underlag som f.eks tregulv eller gulvteppe kreves det at det legges en ikke-brennbar plate imellom ovnen og gulvet.  Den anbefalte størrelsen på platen avhenger av ovnens størrelse, men den skal minimum dekke 30 cm foran ovn og 15 cm på hver side. Vi har et bredt utvalg av plater. Noen velger å legge fliser om det passer bedre enn plate.

Tilslutning til skorstein

Hvis ovnen skal tilsluttes til en skorstein i mur skal det benyttes et butt røykrør. Til våre peisovner anvendes det et rør med en diameter på 150 mm. Etter grundig oppmåling kan det lages et hull i skorsteinen hvor røykinnføringen plasseres og mures tett med mørtel for peis. Etter dette plasseres ovnen og røykrøret settes på plass. Det skal så legges en tynn pakning mellom røykrør og røykinnføring. Røykrøret skal gå fem til ti cm inn i røykinnføringen, men må ikke blokkere åpningen i skorsteinen.

Lyst på peisovn?

Ta kontakt med oss hvis du trenger hjelp med kjøp av og montering av peisovn, og se gjerne på utvalget til ildstedbutikken.no