Klebersteinsovner

Hjem » Ovner » Klebersteinsovner

KLEBERSTEINSOVN

Klebersteinsovner er unike fordi ingen steiner er like
Kontakt ossSe på ildstedbutikken.no

Kleberstein fra Otta

Kleberstein er en metamorf bergart, den er dannet av andre bergarter under høyt trykk og høy temperatur for rundt 500 mill. år siden. Klebersteinen fra Otta inneholder mellom 60 og 75 % talkum som gjør at den er enkel å forme og den har usedvanlig god evne til å magasinere varme og kulde. Den er frostsikker og tåler høy temperatur og er motstandsdyktigmot kjemikalier.

Myk og grå kleberstein

I Norge har kleberstein vært kjent fra steinalderen, da de laget køller, hakker og økser av den lett formbare bergarten. Fra bronsealderen ble den brukt til blant annet gryter, spinnehjul, vevlodd, garnsøkker og støpeformer. På slutten av 1600-tallet kom åre-peisen til Gudbrandsdalen og virksomheten i klebersteinsbruddene fikk et oppsving. Flere slott, kirker og katedraler har utsmykninger av kleberstein og mest kjente er Nidarosdomen, som i sin helhet er bygget av kleberstein.

På kirkegårdene i Gudbrandsdalen har man tatt vare på gravminner av kleberstein fra 1850-tallet. Den gang var det slektene på de større gårdene som hadde råd til et slikt gravminne.

I dag tar vi fortsatt ut kleberstein på Otta. Klebersteinen er myk og er grå med lys struktur. Den egner seg svært godt til produksjon av ovner og peiser.

Klebersteinsovnens 3 egenskaper

Klebersteinsovnene har tre karakteristiske egenskaper; den er unik, varmelagrende og gir lav overflatevarme. Fordi kleberstein er porøs, trekker den til seg varmen og avgir den sakte. Jo mere kleberstein det finnes i eller rundt ovnen, dess mer varmelagrende og fyringsøkonomisk er den. En massiv klebersteinsovn kan avgi varmen i opptil hele 12 timer etter at du har sluttet å fyre i den. Siden overflatevarmen på en klebersteinsovn er såpass lav, legger den forholdene til rette for et meget godt inneklima.

Vi leverer og monterer alle klebersteinsmodeller fra den Norske produsenten Norsk Kleber AS. Produktene er av høy kvalitet og er et flott møbel hjemme i stuen eller på hytta! Se bildegalleriet under for å se alle de flotte modellene. For pris eller montering, ta kontakt med oss.

Lyst på klebersteinsovn?

Ta kontakt med oss hvis du er interessert i Klebersteinsovn, og se gjerne på utvalget til ildstebutikken.no